Broederij Boswerger

Opfokken van kuikens

 

Er word nog al eens beweerd dat men de kuikens gerust 24 uur in de broedmachine kan laten zitten en dat ze dan nog geen water of voer nodig hebben omdat de dooier eerst geheel moet verteren.

Mijn ervaring is dat wanneer de kuikens dan in de opfokkast komen ze zoveel dorst hebben en met zijn allen in de waterbak gaan je ze na een half uur terug kan zetten in de broedmachine om te drogen.

Ik laat de kuikens dan ook maximaal 12 uur in de machine, het vocht percentrage is in mijn machine binnen 2 minuten weer op peil.

Bij het opfokken met de kunstmoeder heeft men ervoor te waken, dat de diertjes het niet te warm, noch te koud hebben. Wanneer de kuikens onder de kunstmoeder rustig gaan liggen, dan is de warmte juist geregeld. Kuikens, die het koud hebben gaan niet liggen en staan tegen elkaar aan te dringen. Een temperatuur van ongeveer 29-30 C. is het beste. De kuikens moeten in de gelegenheid zijn om zich van de warmtebron te verwijderen om evenals kuikens, die onder de kloek vandaan komen, naar lucht te kunnen happen. Ze zijn dan in beweging en hebben minder warmte nodig. Het verblijf in de zon en de frisse lucht levert een onmisbaar element voor hun groei op. Een andere manier om kuikens groot te brengen is de straallamp. Deze heeft als voordeel dat de kuikens veel frisser zitten en toch goed verwarmd worden. De allernieuwste manier is het verwarmen met de warmteplaat. Dit is de meest ideale manier. Wanneer het donker is verblijven de kuikens ook in het donker en krijgen alle rust, die zij maar nodig hebben. Het nadeel van een kunstmoeder, die lampen heeft, is dat de kuikens door het licht van de lampen slecht tot rust komen. De warmteplaat is door middel van een schakelaar op verschillende temperaturen in te stellen en bovendien kan de plaat ook nog hoger of lager gesteld worden. Naar mijn mening is deze manier van kuikens grootbrengen de meest ideale. Wanneer men het opfokken op de boven beschreven wijze begeleidt, dan zal dit zeker tot succes leiden.